21 Ağustos 2016 Pazar

Hatmi Çiçeğinin Faydaları

Hatmi Çiçeği
Hatmi Çiçeği: Yunancada İyileşmek için anlamına gelen ( ἄλθειν) (althein) adıyla anılır.Geleneksel Çin tıbbında, Althaea officinalis (,),(Pinyin: yàoshǔkuí).olarak bilinir.Ayrıca bir çok renge sahiptir.
Bazı bitkilerin tek başına birçok hastalığa faydası olduğu gibi başka bitkilerle beraber kullanıldığında daha da çok faydası ortaya çıkıyor,işte Hatmi çiçeği de böyle bir bitki.Keçi boynuzu (Harnup) ile beraber kullanıldığında daha çok ve daha farklı hastalıklara şifa olmaktadır.Ayrıca görünüşünün güzelliği ile de harika bir süs bitkisidir.
Kullanılan Kısımları: Yaprakları,çiçeği ve kökünün Tıbbı kullanımı vardır.
Kullanımı:
Hatmi Çiçeği Kökü

                                 
  • Bronş ve Bronşçuklar da biriken balgamların atılmasında oldukça etkilidir.
  • Anne sütünü arttırır.
  • Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Gargara yapılarak ağız ve boğaz ülserine iyi gelir.Mukoza zarının tedavisinde kullanılır.
  • İdrar söktürür.
  • Mide ve Bağırsaklardaki sıkışan gazların atılmasını sağlar.
  • Çayı soğuk algınlığına,bronşite ve öksürüğe iyi gelir.
  • Hatmi çiçeğinin en faydalı kısmı kökleridir. Köklerinin böbrek iltihapları başta olmak üzere vücudunuzdaki birçok iltihabı yok edici özelliği vardır.
  • Vücudunuzun herhangi bir yerinde çıkan sivilce, akne, yaraların üzerine lapa haline getirilen hatmi çiçeği sürülürse kısa zamanda yaraları onarıcı etkisini gösterir.
  • Diş sağlığı konusunda da son derece faydalı olan hatmi çiçeği, diş eti çekilmelerinde, diş iltihaplarına çözüm getirir.
  • Rahim hastalıklarında hatmi çiçeği, rahmin içinde çıkan hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.
  • Böbrek taşı olan kişilerin hatmi çiçeğinin tozunu kullanmaları halinde böbrek taşlarının eridiğini göreceklerdir.
  • Özellikle kökü boğaz ağrılarında orta çağdan beri kullanılmaktadır.
  • Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda (hiperlipidemi) mide yaralarında oldukça etkili olduğu kanısına varılmıştır.
  • Kök ekstresi (halawa ekstresi)  helva denen bir Ortadoğu tatlısında tatlandırıcı olarak kullanılır. Çiçekleri ve genç yaprakları yenebilir ve genellikle salataya eklenir. Haşlanmış veya kızartılmış olarak da tüketilir.
  • Hatmi çiçeğinin yapraklarını kurutur ve 1 litre kaynamış suyun içine bir tutam hatmi çiçeği yaprağı atarsanız demlendiği anda çay olarak içebilirsiniz. Ayrıca bu çay ile yüzünüzü yıkamanız durumnda güneş lekelerini geçirecektir.
Hatmi Çiçeği


Peki yukarıda saydığımız yararları için nasıl hazırlamamız lazım? çiçeğini ve yapraklarını topladıktan sonra gölgede kuruturuz çay veya lapa olarak kullanmak için hazır hale gelir.
UYARILAR: Hatmi çiçeğinin bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır fakat yinede hamile ve çocuklarda kullanılırken az dozda ve dikkatli olunmalıdır,hiç bir zaman aşırıya kaçılmamalıdır.


           




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder