21 Ağustos 2016 Pazar

Adi Pelin Otunun Faydaları

Adi Pelin
Adi Pelin Otu: Artemisia Vulgaris bileşikgillerden Ayvadana olarak da bilinir.
Avrupa ve Akdeniz çevresinde patikalar ve dereler boyunca kümeler halinde yetişen,400 den fazla çeşidi olan bir bitkidir.Bunlardan pelin otu (Artemisia Absinthium) Apsent adlı içkinin ana maddesidir.1,5 m ye ulaşan bilen adipelinin dik sapların da çoğu zaman kırmızımsı izler vardır.Derin tırtıklı yapraklarının üstü koyu,yeşil altı beyazdır. Yazın saplarının çevresin de minik topaklar halinde küçük,sarı,kırmızı veya kahve rengi çiçekler açar.
Kullanılan Kısımları: Yaprakları ve çiçeklerinin başları.Yapraklar ve çiçekler yaz başında bitki yeni çiçek açmaya başladığında toplanır.Kuru bölgelerde toplanan çiçeklerin,nemli bölgelerde toplananlara oranla daha faydalıdır.
Kurutulmuş bitkiden çay,toz,ekstre,tentür ve tonik yapılır.
Bileşenleri:
Adipelinin tadındaki acılık,içeriğindeki seskiterpen laktonlardan gelir.Bitkide ayrıca biraz uçucu yağ,antioksidan etkili flavonitler,kumarinler ve bazı fitosteroller de vardır.Bunların kadınlık hormonu östrojenin etkisini taklit ettiği anlaşılmaktadır.
Hazırlaması ve Dozu:Sindirim sorunlarının,adet sancılarının,geciken adetlerin ve bağırsak kurtlarının tedavisinde.
SIVI EKSTRE:500 Mg-2 g kurutulmuş bitki eşdeğeri,günde üç kez
ÇAY:5-10 g kurutulmuş bitki 500 ml kaynar suda 10 dakika bekletilir süzülür, gün boyunca tercihen yemek aralarında iki doz halinde  içilir.Adet sancıları için bu tedavi adet görmeden önce 8-10 gün boyunca uygulanmalıdır.
Belirtiler devam ederse mutlaka hekime gidilmelidir.
Tedavi Amaçlı Kullanımı:Adipelinin özelliklerinin pek azı bilimsel olarak kanıtlanmakla beraber,sindirim yavaşlığı ve iştahsızlık da dahil bir dizi sindirim sorununun tedavisi için önerilir.Adipelinin ayrıca antispazmodik olduğu söylenir.Bağırsak kramplarının çözülmesinde ve adet sancılarının giderilmesinde yardımcı olur. Bazen geciken adetleri söktürmek için kullanılır.1989 da Çin de yapılan araştırmalarda bitkinin antibakteriyel güçleri ortaya çıkarılmıştır.Bitki bakteriler ve mantar enfeksiyonlarıyla mücadelede önerilmektedir.Yüksek ateş,cilt enflemasyonu ile romatizma tedavisinde faydalıdır.Bağırsak kurdu dökmek içinde kullanılan bitkinin bu özelliği uçucu yağıyla içerdiği seskiterpen laktonlara bağlanır.Adipelin geleneksel Çin tıbbında uzun bir geçmişe sahiptir.Akupunktur noktalarının yanan yerlerinin doğranmış bitki rulolarıyla ısıtıldığı bir tedavi olan moksa uygulamasında kullanılan bitkilerdendir.
Yetiştirilmesi:Tohumları ilkbaharda ekilir. Adipelin güneş sever ve geçirgen nötr yada alkali toprağı sever.
UYARILAR:
  • Hamile veya emziren kadınlar adipelin kullanmamalıdır.
  • Kan sulandırıcı ilaç alanlar adipelin kullanmamalıdır.
  • İçeriğindeki seskiterpenik laktonlar nedeniyle adipelinle temas dermatit ve konjonktivit gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
  • Mokso uygulaması yalnızca eğitimli profesyoneller tarafından yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder