22 Ağustos 2016 Pazartesi

Demir Dikeni,Çoban Çökerten,Gohshura Terrestris

Demir Dikeni
Yerel bazı isimleri
Demir Dikeni,Çoban Çökerten,Deve Dikeni yada Deve tabanı (Gohshura)Tribulus Terrestris :
Bazı bitkiler vardır ki birçok zaman üzerine basıp geçtiğimiz olur.Ne işe yaradığını merak bile etmeyiz hatta o bitkinin zararlı olduğunu düşünürüz. İşte Demir dikeni de öyle bir bitki dikeninden dolayı sevilmez çok arsız bir bitkidir,Ülkemizde her yerde yetişir.Fakat birçok ülkede yetişmez.
Ülkemizde Demir dikeni,Çoban Çökerten veya Deve dikeni olarak bilinir. (Erynqium maritimum) Demir dikeni(Gokshura) birinci ve ikinci çakralarda biriken toksinlerin çıkışını kolaylaştırır. Ayrıca besleyici ve mukoza zarlarını nemlendirirken idrar yollarını temizler.Üreme bezlerini gençleştirir,erkekliği artırır ve sperm sayısının artışına yardımcı olur.Demir dikeni (Gokshura) sinir sisteminin hormon düzeylerini doğrudan serotonin akışını düzenleyen MOA inhibitörleri içeren insanların  zihinsel / duygusal durumlarını etkileyen önemli bir hormondur. Beyinde bu hayati hormonunun salınımını dengeler ve dolayısıyla zihin ruh halini iyileştirir. Stres ve gerilimi azaltarak baş ağrısını yatıştırır, psikolojik dengesizlikleri ve Parkinson hastalığı gibi diğer ciddi zihinsel hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilir.Deve dikeni (Gokshura) idrar yollarında sıvı akışını arttırır. İdrar kanalı duvarlarını temizler ve aynı zamanda hücresel duvarları besler. Birçok zührevi hastalıklara karşı etkilidir. İdrar yolu enfeksiyonları, mesane enfeksiyonları, böbrek enfeksiyonları, böbrek taşları, prostat sorunları, idrar retansiyonu ve renalkolik için yararlıdır üriner sistemi temizler.Deve dikeni (Gokshura) rahimi  gençleştirir. Hem erkek hem kadın libidosunu arttırır. Doğurganlığı ve kadınlarda sütün artmasını sağlar. Siperm üretimini arttırmak ve iktidarsızlık tedavisinde kullanılır.
Deve dikeni (Gokshura) deri döküntüleri, inflamasyon, kaşıntı veya tahriş, ürtiker durumlarda yararlıdır ve deride yaraları iyileştirir.Ayrıca gözede iyi geldiği bilinmektedir.
Toplanması ve Kullanıma Hazırlanması: Bitkiyi güneşin etkili olduğu saatlerde toplayın,kullanılacak kısımları tohum,çiçek,yaprak ve dallarıdır.Toplanan bitkiler güneş almayan gölge bir yerde kurutulmalıdır.Kuruttuktan sonra tohum,yaprak ve dallarını ayırarak farklı torbalara koyunuz.Çiçeklerin toplanma zamanı farklıdır.Bitki çiçeklerini en yoğun açtığı zaman toplanır ve aynı şekilde gölge bir yerde kurutulup  torbalanarak saklanır.Topladığımız tohumları (tabi iyi kurutulmuş olmalı) bir havanda iyice ezip toz haline getirin ,yaprak ve çiçeklerinden tohuma katarak iyice  un haline gelinceye kadar ezin (Toz Olarak kullanılacağı için) .Sapları küçük parçalara ayırın,çiçeklere dokunmayın Çay olarak kullanmak için bir kısmını aynen bırakın eğer fazlası varsa ezerek tohumlara katabilirsiniz.
Ek Bilgi:Bazı yörelerde Demir çiçeğinin tohumlarından yemek yapılır.Özellikle pirinçli yapılır .
Kullanımı:Tarifimize çiçeği ile başlayalım çiçeğinden çay olarak faydalanın normal çay demler gibi  1 lt suyu kaynatın,ocaktan indirince bir çay kaşığı çiçeği ekleyin soğuyana kadar dışarıda bekletin sonra dolaba alın sabah akşam günde iki bardak tüketin.
Çayı
  • Mide rahatsızlıkları
  • Gastrit
  • Ülser
  • Bağırsak problemleri
  • mesane sorunlarına kullanınız.
  • İdrar yolları problemleri
  • Üreme problemleri
Saplarını
  • Kadın hastalığı için oturma suyu.(yaprak,çiçek ve dal karışımı)
  • Yine Basur tedavisi için oturma suyu.(yaprak,çiçek ve dal karışımı)
  • Suyu göz problemleri için yıkama suyu olarak kullanılır.(yaprak,çiçek ve dal karışımı)
  • Buharı Akciğer problemleri için kullanınız.(yaprak ve çiçek karışımı) Buharını uzun süre içinize çekmeyiniz.
Tohum,çiçek ve yaprak karışımından yapılan tozunu
  • Tohum,çiçek ve yapraklarından yapılan tozu günde bir çay kaşığı tüketiniz.Yukarıda saydığımız hastalıkların hepsi için geçerlidir.
Günlük Kullanım:Deve dikeni,Tribulus terrestris genellikle yemeklerle birlikte günde üç kez 70-220 mg arası alınır
Yan Etkileri: Mide iltihabı, ülser, ciddi sindirim ve karaciğer bozukluğu yaşayan hastalar ve Prostat kanseri iseniz, ya da psikiyatrik bir ilaç olan Lithium kullanıyorsanız, bu ürünü kullanmamanız gerekir. Cenin ve bebekler üzerindeki etkileri bilinmediğinden hamile ve emziren kadınların da kullanmaması uygundur.

1 yorum: