18 Ağustos 2016 Perşembe

Kekik Otunun Faydaları


Kekik çok eski tarihlerden beri kullanılmaktadır.Osmanlı döneminin vazgeçilmez mutfak baharatlarından birisi de kekikdir.
Kekiğin sağlık açısından birçok faydaları vardır.Bunları şöyle sıralayabiliriz.
-Antioksidan etkisi nedeniyle bağırsak parazitlerinin yok edilmesine yardım eder.
-Kanserin oluşmasını ve çoğalmasını engelleyici özelliği vardır.
-Balgam söktürmeye yardımcı olur .Grip mikroplarını yok etme ve öksürüğü giderme özelliğinden dolayı kışın yemeklerde sıkça kullanılmalıdır.
-Boğaz ve bademcik iltihaplarına iyi gelir.
-Gaz çıkarmaya ve karın şişliklerine iyi gelir.
-Mide ağrılarına bağırsak ağrılarına iyi gelir.
-Ağız kokusuna karşı gargara yapılarak kullanılırsa iyi gelir.
-Şeker hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
-Kollesterol seviyesini ayarlar.
-Boğmaca hastalığı ve balgamlı öksürüğe karşı iyi gelir.
-İdrar söktürme özelliği nedeniyle böbreklerin rahatlamasını sağlar iltihaplı böbrek rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı ürün olarak kullanılır.
Yukarıda saydığımız rahatsızlıkların giderilmesi için kekik çay olarak yada kekik kurusu yemeklere katılarak kullanılmalıdır.
Kullanım Şekli: Kekiği tohumları olgunlaşmadan kökün biraz üzerinden keserek toplayın,demet halinde bağlayarak gölge bir yerde kurutun.Kuruttuğunuz bu dal ve yaprakları çay olarak demleyerek kullanın.
Bebekler de  biberon ile ılık süt içerisine katılarak bir kaşık kekik çayı verilirse gaz çıkarmasına yardımcı olur.
DİKKAT: Kekik kaynatılarak demlenmez onun yerine bir bardak suya bir tatlı kaşığı kekik konularak içilir.Günde iki yada üç cay bardağı içilmesi uygundur fazla içilmemeli her şeyin fazlası zararlıdır.
Aynı şekilde kurutulan kekiğin yapraklarını saplarından ayırarak eliniz ile ufalayıp bu parçaları yemeklerinize,salatalarınıza katarak hem şifalı özelliğinden hemde yemeklerinize tat vermesi için kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder