29 Ağustos 2016 Pazartesi

Kefir Nedir Faydaları Nelerdir?

Kefir

Kefirin faydalarını sayarsak oldukça fazladır.Günümüz insanı gerek ekonomik kaygılar gerekse manevi zayıflıklar yüzünden oldukça kırılgan ve dayanıksız hale gelmiştir.Bu duruma kimyasal ilaçlarla yetiştirilen bitkiler ve sebzelerde eklenince hastalıklara adeta davetiye çıkarır hale gelmiştir.Doğal beslenmenin önemini hekimler her fırsatta söylüyorlar ama kaçımız bu uyarılara uyabiliyoruz?bence çok azımız.
Kefir Nedir ?
Kefir,kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada Buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.
İnsanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sürdürmektedir. Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli Maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar. Bağırsaktaki sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mükemmel dengenin bozulması çok sayıda ivegen ve müzmin hastalığa yol açar.
Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, çeşitli salamuralar gibi geleneksel Fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da Antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini alt üst etmiştir.
Kefiri kimileri mantar olarak tarif eder,kimileri ise maya olarak tarif eder.Çoğaltılabilindiğine göre mantar olarak kabullenmek akla daha yatkındır.Kefir,özellikle Kafkaslarda yaygın olarak kullanılan bir içecektir.Kafkaslarda bu içeceğin soğuk kış aylarında özellikle çocukların dayanıklılığını arttırdığına ve hastalıklara yakalanma sirkini azalttığına kanaat getirilerek bolca içirilir.Bu konuda haksız da sayılmazlar.Kefirin birçok faydası olduğu kanıtlanmıştır.Bunlardan nelerdir.
-Kanserin oluşmasına yada ilerlemesine engel olduğu bilinen en yaygın faydasıdır.
-Sindirim sistemini güçlendirmek
-Antimikrobiyal aktiviteyi üst düzeyde tutmak
-Besinler ve barsaklardaki emilim sağlayıcı yüzeyler açısından patojen mikroorganizmalarla yarışarak mukozal adezyonlarını ve beslenmelerini önlemek
-Antitoksin üretmek ( zararlı toksinleri yok eden madde üretmek)
-İmmün fonksiyonları güçlendirirler
-Gastrointestinal sistemi enfeksiyonlardan korurlar
-Allerjik reaksiyonlardan koruyucu özellik taşırlar ve alerjik koliti önler
-Antioksidant ( kanser karşıtı ) özellik gösterirler
-Kan lipitlerini ( kolesterol..) azaltırlar
-Laktoz ( süt şekeri) emilimini arttırırlar
-Çocuklarda kabızlık ve ishal döngüsünün sürekli görüldüğü bir çeşit hastalık olan irritabl barsak semptomlarının kontrolünde yarar sağlar
-Gebelik de kullanımı ile annede ve bebekte obesiteyi engeller.
-Kefir içerisine bir çay kaşığı Zencefil bir çay kaşığı Zerdeçal bir çay kaşığı Keten tohumu bir diş Sarımısak ezilerek karıştırılır,çocuklar günde bir çay bardağı ,büyükler günde bir su bardağı içmelidir.
Kefirde bulunan probiotiklerin kanser başta olmak üzere stres,sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği ve sakinleştirici etkisi olduğu kanıtlanmıştır.Kefir fermantasyonla oluşturulmuş bir süt içeceği olmakla birlikte, probiotik bakteri ve maya karışımı için iyi bir örnek oluşturmaktadır.
Kefir krema kıvamında, hafif ekşimsi tadı olan fermante bir süt içeceğidir. Kefir adı, kef'ten türetilmiş olup, Türkçe mutluluk verici tat olarak tanımlanmıştır. İlk kefir granüllerine veya kefirin ilk kez üretildiği zamana ait bir tarihi kayıt bulunmamaktadır. Şu bilinmektedir ki, kefir granülleri ilk kez Rusyada, Kuzey Kafkasya dağlık bölgesindeki kabilelerden gelmektedir. Hala üretilmekte olan ürünler kefir, kiaphur, kefyr, kefer, knaphon, kepi ve kipe adlarını almaktadırlar .
Kefir de diğer bazı fermante ürünler gibi yeterli doz ve sürede verilirse insan ve hayvan organizmalarında sağlık için katkıları olan probiyotik olarak nitelendirilen fermente bir ürün grubundadır. Bu noktadan hareketle kefir de probiyotikler arasında değerlendirilebilir.
Yapılan insan temelli çalışmalarda bu fermente edilmiş süt ürünlerinin tüketiminin laktozun sindirilmesine ve toleransına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Diğer bazı araştırmalara göre kefir içinde taşıdığı canlı mikroorganizmalar ve düzenli doz ve doz aralıklarında alındığında bağışıklık sisemini kuvvetlendirmektedir.. Böylece fermante sütlerin kullanımı sonucunda kanser oluşumları önlenebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder