18 Ağustos 2016 Perşembe

Karabaşotu ( lavadula stoechas ) Bitkisinin Faydaları

Karabaş Otu

Ballıbabagiller familyasından, bir veya çok yıllık otsu bir bitkidir.Dip kısmı odunsudur, ezildiği zaman çok kuvvetli ve hoş olmayan bir koku çıkarır. Çiçekleri menekşe rengindedir. Bir türünden karabaşyağı denilen bir esans çıkarılır. Yurdumuzda alçak makilerde bulunur.
Faydası : İştahı açar.Böbrekleri temizler.İdrar söktürücüdür.Sindirimi kolaylaştırır.Balgam söktürücüdür.Ağrı Kesici etkisi vardır.Yatıştırıcı ve uyarıcıdır.Ateşli hastalara iyi gelir. Kusma refleksini bastırır.Damar sertliğinde faydalıdır.Kalbi ve sinirleri kuvvetlendirir.Romatizma şikâyetlerini azaltır.Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.Sara ve beyin hastalıklarında kullanılır.Karın şişliği ve migren ağrılarında faydalıdır.Stresle ilgili baş ağrılarında etkili bir iyileştiricidir.Uyuşukluğu giderir, zindelik verir.Egzama ve idrar yolu enfeksiyonlarında faydalıdır.Depresyonla ilgili aşırı sinirlilik durumunda yatıştırıcı olur.Kokusu vücuda kuvvet ve ferahlık verir.Ses telleri enfeksiyonları ve tansiyon düşürücü etkileri vardır.Kan dolaşımını düzenleyici, Kan Sulandırıcı ve damar genişletici özelliklere sahiptir.Mikrop öldürücü etkileri ile yaraların mikrop kapmasını önler ve iyileşmesini hızlandırır.
– Ayrıca Karabaş otu sigara bırakmak isteyenlerin de yardımcısıdır. 5 gr. karabaş otu bir su bardağı suda 3 dakika kaynatıldıktan sonra sıcakken süzülür. Sigara içme gereksinimi duyulduğunda bir yudum içilmesi sigaraya olan isteği önler.
-Kansere karşı koruyucudur. Beyin, pankreas, prostat, bağırsak ve meme kanserinde tümörün büyümesini engelleyici etkisi olduğu belirtiliyor. İçinde bulunan geraniol maddesi kansere karşı koruyucu ve de tümörü yok edici özellik taşımaktadır.

Kurutulmuş Karabaş Otu
ZARARLARI 
-Terleme olursa ter vücutta kurutulmamalıdırMutlaka değiştirilmelidir.
– Banyodan sonra baş ve vücut iyice kurulanmalı soğuk ve rutubetli yerlere çıkılmamalıdır.
– Yattığınız yatağın pencere kenarı, pencere kapı arası cereyanlı yerlerde olmamasına dikkat edilmelidir.
– Yağışlı havalarda başın ıslanmamasına,ıslak başın rüzgardan korunmasına dikkat edilmelidir.
– Ayaklar devamlı sıcak tutulmalıdır.Ayakların üşümesi, bağırsak, böbrek, safra ve mide rahatsızlığına ve birçok rahatsızlığa neden olur.
– Sürekli bitkilerin biz insanların sağlığı üzerinde ki etkilerinden bahsettik durduk. Oysaki her faydalı olan bitki yada her hangi bir ürünün kişi üzerinde ki bir başka yan etkiside olabiliyor. Tıpkı karabaş otunun faydalarının olduğu gibi zararlarının da olduğu yönde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder