22 Ağustos 2016 Pazartesi

Akşam Çuha Çiçeğinin Faydaları

Akşam Çuha Çiçeği
Akşam Çuha Çiçeği: Oenothera biennis, Küpe çiçeğigiller (Onagraceae ) Evening,Primrose,Eşekotu ,Gece çuha çiçeği,Akşam çiçeği olarak da bilinir.
İki yıllık otsu bir bitkidir.Kümeler oluşturan,büyük ve kısa ömürlü,sarı çiçekleri yazdan sonbahar ortalarına kadar görülür ve yalnızca ikindi vakti başlayarak ay ışığında açar.Uzun,kalın,dik ve sapsız bir kapsül olan meyvesinde 600’e yakın yuvarlak,bej renkli tohum bulunur.Yine Çuha çiçeği yada Eşek otu adını taşıyan başka bitkilerle karıştırılmamalıdır.
Yetiştirilmesi:Bu bitki kuru bir toprakta ve güneş alan yerlerde yetişir.Tohumları ilkbaharda ekilmelidir;koşullar olumlu ise bitkiler kendi kendine çoğalacaktır.
Kullanılan Kısımları:Tohumlar olgunlaştığında toplanır.Tohumların yağı çıkarılır ve tıbbi kullanım amacıyla kapsüllere doldurulur.
Bileşenleri:Bir tohumun % 25’i linolenik asit ve gamalinolenik asit gibi uçucu yağ asitlerinden yana zengin bir yağdan meydana gelir.Tohumlarda proteinler,lif ve kalsyum gibi minerallerde bulunur.
Tedavi Amaçlı Kullanımı:Çuha çiçeği yağı adet öncesi sendromu ve özellikle meme ağrılarının giderilmesinde dikkate değer derecede etkilidir.
Bunun nedeni içerdiği yağ asitlerinin (gamalinolenik  asit) Prostaglandin PG  adı verilen maddelerin sentezinde önemli rol oynaması dır.PG’ler östrojen prolaktin ve progesteron gibi adet döngüsüyle bağlantılı hormonların etkilerinin düzenlenmesine yardım eder.
Akşamçuha çiçeğinde bol miktarda yağ asidi olması,söz edilen hormonların iyi çalışmasını sağlayan PG miktarının da çok olması demektir.
PG’ler cilt dokularını koruyan bir yağ olan sebumun salınımının kontrolüne yardım ederek cildin esnekliğinin korunmasını da sağlar.Bu nedenle çuhaçiçeği cildin yağlanmasını önlemek üzere tasarlanan birçok kozmetik ürününde yaygın olarak kullanılır.
Ayrıca araştırmalar protaglandinin E1’in (PGE1) kan damarlarının gevşemesini kontrol ettiğini ve antienflamatuar etkisinin bulunduğunu göstermiştir.Çuha çiçeği yağı PGE1 üretimini arttırır ve bu nedenle egzema,akne ve artrit tedavisinde önerilir.
  • Adet öncesi sendromu.
  • Meme hassasiyetini gidermede
  • Egzema tedavisinde
  • Artrit tedavisinde
  • Yaşlanan cildi tedavide

BELİRTİLER DEVAM EDERSE HEKİME DANIŞILMALIDIR.
Hazırlanması ve Dozu:
Akşamçuha çiçeğinin kullanılan kısmı tohumundan elde edilen yağıdır.
Günde üç kez 1 gr alınır.Adet öncesi sendromu ve meme hassasiyeti için akşam çuha çiçeği yağının yalnızca adet döngüsünün son 10 gününde kullanılması yeterlidir.Fakat belirtilerin şiddetli olması durumunda tedavinin bütün ay boyunca sürdürülmesi önerilir.
UYARILAR
Herhangi bir tür sara hastalığı olanlar Akşam çuha çiçeği yağı kullanmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder