4 Temmuz 2017 Salı

Isırgan Otu

Isırgan Otu


(Ağdalak,cızıkan,dalgan,geznik,yığınç)
Etkileri :

  • Büzücü
  • İdrar söktürücü
  • Süt salgılatıcı
  • Kanama surdurucu
  • Tonik
  • Isırgan bitkisinin taze özsuyu veya haşlanması sindirim sistemini uyarmak ve emzikli annelerde süt salgısını arttırmak için kullanılmıştır.
  • Büzücü olarak kanlı idrar, hemoroitler ve aşırı adet kanaması için de kullanılmıştır.
  • Isırgan idrar yolları için yardımcı bir ilaçtır ve romatizmalı problemler ile soğuk algınlığına karşı hassasiyeti azalttığı söylenir.
  • Bitkinin kaynatması ishal için iyidir.
  • Kök kaynatmasının saç dökülmesine karşı kafa derisine haricen uygulanması tavsiye edilir.
  • Taze yapraklar bazen deri kızartıcısı olarak kullanılır ama şiddetli tahriş ve kabartılara neden olabilir.
  • Isırgan sebze olarak da yenebilir ama yağlı bitkiler zararsız hale getirilmek için çok iyi pişirilmelidir.
  • Dıştan tatbik edildiği zaman iç organlarda biriken kanı çeker.
  • Burun kanamalarını keser.
  • balgam söktürür
Uyarı : Yağlı bitkileri pişirmeden yemeyin, böbrek zararı ve zehirlenmeye yol açabilirler. Isırgan bitkisinin tüyleri, dokunulduğunda deri altına tahriş edici bir madde zerk eder, dikkatli davranın !
Hazırlanması ve Kullanma Şekli
  • 2 ila 3 çorba kaşığı yaprak veya bitkiyi 1 bardak suda 10 dakika demleyin
Özsu olarak, eşit miktarda su ile karıştırın ve arasıra 1 çay kaşığı alın. Kfa banyosu olarak, 90ila 120 gram doğranmış yaprağı 2 bardak su ve 2 bardak sirke ile kısa bir süre kaynatın.
Not : ısırgan otunun birçok türü bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder