Semiz Otu |
Portulaca oleracea
Semizotunun Kullanımı
Yemek Olarak:Bazı yörelerde Pirpirim adı ile bilinen bitkinin çeşitli yemekleri, salataları ve cacığı da yapılmaktadır.Yaz aylarında toplanan semiz otları 1 cm kesilerek temiz bir bez üzerine serilir ve gölgede kurutulur.Kış aylarında soğanla kavrularak yemeği yapılır.Cacığı da oldukça lezzetli olur.Taze Semiz otu ince ince kıyılır Aynı şekilde taze nanede kıyılır.3-4 diş sarımsak az tuz ile iyice havanda ezilir bir kase taze yoğurt içine katılır tuzu ayarlanarak iyice karıştırılır lezzetine diyecek olmaz. Ayıra böreği salatası da yapılmaktadır.
Semiz Otunun İçeriği:Latince adı Portulaca oleracea olan bu şifalı bitki ülkemizdeki birçok yörede farklı isimler ile adlandırılır. Gaziantep yöresinde pirpirim adı ile anılırken, purslane, semizebe gibi farklı isimler ile de anılır. Ayrıca semiz otu olarak yazan kişiler de vardır. Kalorisi çok düşüktür. Omega 3 yağ asidi içerir. Yaprakları salatalarda kullanılır. Aynı zamanda ıspanak yada ebegümeci gibi pişirilerek de kullanılabilir. Oldukça besleyici bir sebzedir. A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminlerini yüksek miktarda bulundurur. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez, demir ve bakır gibi mineralleri de içerir. Bitki, sarı, pembe yada kırmızı renkte çiçekler açabilir. Dağlarda, bayırlarda kolaylıkla rastlanabilen bir bitkidir. Yetiştirilmesi de oldukça kolaydır.Bu leziz bitkinin sağlık açısından birçok faydası vardır. İşte
semizotu faydaları:
- Potasyum içeriği nedeniyle dolaşım sisteminin düzenlenmesine katkı sağlar.
- Kan şekerini düzenlemeye yardım eder.
- Enerji verir.
- İyi bir antioksidan kaynağıdır.
- Demir içeriği nedeniyle vücuttaki beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin yapısına katkı sağlar.
- Anemi yani kansızlığı önlemeye yardım eder.
- Kan basıncını düzenler.
- Kasları güçlendirir.
- Böbreklerdeki kumları ve taşları dökmeye yardım eder.
- Doğal bir kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır.
- Kalp sağlığını destekler, kalp dostudur.
- İçerdiği kalsiyum sebebiyle dişlerin ve kemiklerin güçlenmesine yardım eder.
- Felç riskini azaltır.
- Gut hastalığına da iyi gelir.
- Yüksek oranda omega 3 yağı içerir. Balık yağında da bulunan omega 3 bu şifalı sebzede de bulunduğu için, çokça tercih edilir. Balık yemeyi sevmiyorsanız, omega 3 ihtiyacınızı bu bitkiden karşılayabilirsiniz.
- Kansere karşı da koruma sağlar. Özellikle ağız ve akciğer kanserine karşı da korur.
- Cilt güzelliği sağlar.
- İdrar söktürücü özelliği ile de bilinir.
- Hemoroid yani basura karşı da faydalıdır.
- Kalorisi düşük olması sebebiyle diyet yapan, kilo vermeye çalışan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
- Sindirim sistemini rahatlatır. Kabızlığı önlemeye yardım eder.
- Ülsere karşı da faydalıdır. Mide rahatsızlığı olan kişiler tarafından kullanılabilir.
- Egzama gibi cilt hastalıklarına karşı da şifa sağlar.
- Soğuk algınlığına karşı da koruma sağlar.
- Karaciğere de yarar sağlar.
- Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder.
- Çocukların beyin gelişimini düzenler.
İşte bu şifalı bitkinin sağlık açısından bu kadar çok faydası vardır. En basitinden salataların içine bu leziz bitkiyi ekleyerek şifa bulabilirsiniz. Yemeğini yaparak da bu sağlık dolu bitkiden yararlanabilirsiniz.
Yan etkileri
Bilinen büyük bir yan etkisi olmamak ile birlikte aşırı miktarda tüketilirse C vitamini kaybına yol açar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder