Avşar Otu |
İsimleri:Avşar Otu,Çoban Düdüğü,Çetük otu,Kedi otu ,Meyhaneci Otu.
Latince:Asarum europeaum (Aristolochiacea-fam)
Almanca:Haselwurz
Arapça:Nerdin,Nardin,El berri
Bulgarca:Kopitnik
Fransızca:Assaret
Farsça:Nardin
İngilizce:European wild gingir
Rusca:Kopiten evropeyski
İspanyolca: Asaro
İtalyanca: Bacaro cummune
Eskiden aşırı derecede alkol alanları kusturmak için meyhaneciler tarafından kullanılırdı,Bugün Bursa yörelerinde çeyiz sandıklarına koku vermesi için kullanılmaktadır.
Yetiştiği Yerler: Orta Avrupa,Balkan yarımadasının büyük bir kısmı,Anadolu ve Rusya da yaygın görülür.Bizde rutubetli ve gölgelik yerlerde ,geniş yapraklı ağaçların altında,özellikle kayın ormanlarında yaygın olarak görülür.İzmit keltepe dağında kayın-gürgen karışık korularının alt tabakalarında,Bolu Düzce ormanlarında ve Rize ormanlarında yaygın görülür.Humuslu ve iyi işlenmiş toprakları sever 15 C ye kadar olan soğuklara dayanır.Tohum ve Kök-saplarının kesilerek toprağa saplanması ile çoğaltılır.
Tanımı: Lousaotugillerden yatay sürünen bir kök gövde ve yerde uzanan bir gövdesi olan alçak çok yıllık bir bitkidir.Sap kısa gelişmemiş tüylü yatık sürüngendir.Yapraklar uzun saplı,kalp veya böbrek biçiminde,bütün kenarlı,derimsi,her sapta ikişer adet,yüzü koyu yeşil ve parlak,alt yüzü daha solgun ve mat,damarları çukurludur.Çiçekler iç taraftan koyu erguvani menekşe nüanslı,dışarıdan kahve renkli.Erkek organlar iki sıra halinde 6’şar adet,çok tohumlu meyveliğe kısmen kaynaşıktır.Bitkinin tamamında karabiber kokusunu andıran özel koku vardır.Meyve çok tohumlu kapsüldür.Nisan ayında çiçek açar.
Kullanılan Kısımlar: Kök sap ve yer üstü kısımları.Çiçek açtığı zaman kök sap ve yer üstü kısımları bütünüyle topraktan çıkarılır.Gölgede 40 C ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur.Kuru bitki yeşil renkte ve acı tatdadır.Kuru gölgeli ve havadar binalarda saklanır.Toprak ve sararmış yapraklardan arındırılır.Toplama esnasında uzun loğusa otuyla (Aritolochia dematitis) karıştırılmamalıdır.
Kullanımı: Cathartic,diaphoretic,emetic,errhine,stimulant,tonic vücut kuvvetlendiricidir.
Kök gövde:
- İdrar söktürür
- Ateş düşürür
- Adet söktürür
- Aksırtıcı özelliği vardır.
- İshal yapıcı özelliği var.
- Zayıflamaya yardımcıdır.
- Sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır.
- Kusturucu etkiye sahiptir.
- Kök saptan elde edilen haşlama su ,dizanteri ve baş ağrısına karşı haricen de cerahatli yaraların yıkanmasında kullanılır.
- Veteriner hekimlikte atlarda görülen mantar hastalığının tedavisinde kullanılır.
Yaprakları:
- İshal edici özelliğe sahiptir.
- Kusturucu ve burun akıntısını hızlandırıcı etkisi vardır.
- Haricen uyuz hastalığına karşı kullanılır.
- Cerahatli yaraların yıkanmasında ve temizlenmesinde kullanılır.
- Halk hekimliğinde histeri,difteri,hidrops hastalıklarında kullanılır.
Hazırlanması:
- Taze bitkiden bir çorba kaşığı veya kuru bitkiden bir kahve kaşığı 0,5 lt kaynar suda iki saat bekletilir.Günde 4 defa yemeklerden evvel bir kahve fincanı içilir.(İdrarı söktürür ,ateşi düşürür.)
- Yaprak ve rizomlar infüzyon (% 1-2) veya toz halinde kullanılır.
- Burun akıntısını kolaylaştırıcı olarak,mızrak yapraklı bağa karıştırılıp burun ve hava yollarından aşırı salgının uzaklaştırılması için kullanılır.
- Kökü ishal yapar ve kusturur.
- Bitki toz haline getirilerek karaciğer rahatsızlıklarında kullanılır.
- Ev içinde yakıldığında Akrebi öldürür.Ayrıca zehirlenmeler ve yılan sokmalarında da kullanılır.
- Beyin ve karın karın hastalıklarına da iyi gelir.
- Bir miskali üzüm şırası ile birlikte içilirse mafsal ağrılarını giderir.
UYARILAR:Aşırı dozlar insanlar ve hayvanlar için zehirlidir.Hazım sistemini tahriş eder .Yaprakların deri ile temasından bir çok kimselerde dermetit meydana geldiği kaydedilmiştir.
Salam. Yoldasim hedden ziyade alkoqoldan istifade edir. Mene avsar otunu meslehet bildiler. Bu ne derecede duzgundur ve bundan nece istifade etmeliyem
YanıtlaSil