22 Ağustos 2016 Pazartesi

Soğanın Faydaları Nelerdir

 
Soğan
                            Soğanın Mucizeleri: Her gün mutfağımızda kullandığımız soğanın birçok faydası vardır.Ama birçoğumuz ,mutfağımızda hemen hemen her gün kullandığımız bu şifa deposundan habersiziz. Besin değerleri zengindir. A, B ve C vitamini yönünden zengindir,ayrıca potasyum,kalsyum,iyot,magnezyum,sodyum  fosfor ve kükürt mineralleri bakımından oldukça zengin olan soğanın içerdiği diğer etken maddeler sayesinde de pek çok hastalığa iyi gelir.
Faydaları: 
  • İltihap kurutucu özelliği vardır.
  • Yüksek tansiyona iyi gelir.
  • Özellikle üşütmelerden kaynaklanan grip,astım,bronşit gibi hastalıklara iyi gelir.
  • Sindirimi kolaylaştırır
  • Vücuttaki toksinleri atar.
  • Vücut direncini arttırır,özellikle kış aylarında vücuda kuvvet verir.
  • Zihinsel ve bedensel yorgunluğa iyi gelir.
  • Böbrek ağrılarını hafifletir.
  • Uykusuzluğa faydalıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek çabuk hastalanmayı önler.
  •  Nefes yollarını açarak öksürüğü keser.
  • Kalp damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Damar tıkanıklığını önlediği bilinmektedir.
  • Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
  • Şeker hastalığına faydalıdır.
  • Cinsel gücü arttırır. Kemik erimesine karşı önleyicidir.
  • Böbrek kumlarının ve taşların dökülmesine yardımcı olur ve tekrar oluşmalarını önler.
  • Mikrop öldürücü etkisi vardır. Vücuttaki ve kandaki zararlı maddeleri vücuttan atar.
  • Vücutta açılan yaraların daha hızlı kapanmasına yardımcı olur.
  • Çıban,dolama ya da yaralanmalardan kaynaklanan iltihaplı yaraların çabucak iyileşmesini sağlar.
  • Karaciğerin çalışmasını düzenler.
  • Hazmsızlığı giderir.
  • Kanı temizleme etkisi vardır.
  • Sinirleri rahatlatarak, sıkıntı ve bunalıma iyi gelir.
Kullanımı:Soğan yeşil ve kuru olmak üzere iki şekilde kullanılır.Kuru soğan da sarı,kırmızı ve beyaz olmak üzere üş çeşide sahiptir.
  • Bir adet ota boy sarı yada kırmızı soğanı iri parçalar halinde bölerek yarım litre  (1/2) suda kaynattıktan sonra soğumaya bırakın,daha sonra yemeklerden sonra birer  bardak için.Soğuk algınlığı ve gribe iyi geldiğini göreceksiniz.
  • Vücuda dışarıdan batmış herhangi bir cismin çıkarılmasında da oldukça etkilidir.Mesela diken,çivi yada herhangi bir cisim battığında,orta boy bir soğanı köz veya tüp üzerinde kabuğu ile beraber kızartın,iyice kızardıktan sonra pamuklu bir bez üzerine dizerek batan cismin üzerine sarın bir gece öylece yatın ertesi gün o nesneyi dışarı atmış olarak göreceksiniz eğer atmamışsa ikinci gün aynı işlemi tekrarlayın mutlaka attığını göreceksiniz.
  • Çıban yada dolama gibi aşırı acı veren rahatsızlıklarda da aynı işlem uygulanırsa,siz gece uyurken  haberiniz olmadan çıbanın iltihaplanmasını hızlandırarak  patlatır ve sabah rahatlamış olarak uyanırsınız.Zaten bu gibi rahatsızlıklarda soğanı sarar sarmaz ağrıyı dindirdiğini göreceksiniz.


Pişirilmiş Soğan
İltihaplı Sivilce


UYARILAR:Ülseri yada Gastriti olanlar soğanı çiğ olarak fazla tüketmemelidir,zira soğanın ülser ve gastriti tetikleyici etkisi vardır.

1 yorum: